Το «βουνό των θεών», «ο θρόνος του Δία», «τόπος των αθανάτων», και αρκετές παρόμοιες περιγραφές αποθεώνουν τα χαρακτηριστικά του βουνού που θα σε κατακτήσει το περίγραμμά του από την Κατερίνη ή από το Λιτόχωρο ή και ακόμα πιο μακρυά, πολύ πριν κατακτήσεις τις κορφές του.
Με ψηλότερη κορυφή του τον Μύτικα ή αλλιώς «Πάνθεον» (2.918μ.) και τον «Θρόνο Διός» ή αλλιώς Στεφάνι αντίστοιχα, ο Όλυμπος ο οποίος είναι Εθνικός Δρυμός από το 1938 έχει πολύ πλούσια χλωρίδα με περίπου 1.700 είδη και υποείδη, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% της ελληνικής χλωρίδας.
Γεμάτος από πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές για όλους, και με βαθμούς δυσκολίας να ποικίλουν, ο Όλυμπος είναι το βουνό που έχει πάντα επισκέπτες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.. Είτε μια απλή διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα, είτε ένας φυσιοδιφικός περίπατος, είτε μια ορειβατική αποστολή για την κατάκτηση της κορυφής, οι αφορμές είναι πολλές και ο κόσμος περισσότερος.
Ωστόσο, ο Όλυμπος είναι ένα βουνό με δύσκολο ανάγλυφο, μεγάλες διαδρομές και απότομες και σαθρές κορυφές. Προσοχή θέλουν οι ξαφνικές αλλαγές καιρού με έντονες καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους καθώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν μετά τη δύση του ήλιου.
Τα καταφύγια «Σπήλιος Αγαπητός» 2.100μ, «Βρυσοπούλες» 1.800μ., «Χρήστος Κάκαλος» 2.648μ., «Σταυρός» 930μ., «Γιώσος Αποστολίδης» 2.760μ., «Πετρόστρουγκα» 1.900μ. παρέχουν προστασία και ασφάλεια στους επισκέπτες που θα θελήσουν να ξεκουραστούν στο δρόμο προς τις κορυφές. Σημαντικό είναι ο επισκέπτης να ενημερωθεί για την διαθεσιμότητα στα καταφύγια αφού άλλα δουλεύουν ορισμένους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους και άλλα έχουν μικρή διαθεσιμότητα σε κρεβάτια.